Gepubliceerd op 24 juni 2024

Cruyff Court Parson Cross in Sheffield (Engeland) biedt een openbare, veilige ruimte voor lokale sportinitiatieven iets waar de bewoners van de buurt normaal gesproken (vaak) geen toegang tot hebben.

In samenwerking met Sheffield City Council en Sheffield Wednesday FC Community Programme gaan er op het court sport- en educatieve programma's draaien voor de lokale jeugd.

Marcus Brameld, hoofd van het Sheffield Wednesday Community Programme, benadrukt de waarde van de opening van dit Cruyff Court:

 "Hoewel dit in eerste instantie een voetbalveld lijkt, gaat het niet alleen om voetbal. Het geeft ons een basis om met de gemeenschap te werken. De gratis toegang heeft in deze sociaal achtergestelde wijk een enorme positieve waarde.”

DJI 0168

De studenten, die aanwezig waren tijdens de opening van het Cruyff Court, worden aangemoedigd door Marcus en zijn collega’s om hun volgende stappen te zetten. Sommigen zullen aan de slag gaan als werknemer, terwijl anderen zich als vrijwilliger aanmelden bij het Sheffield Wednesday Community programma. Marcus en zijn collega's ondersteunen deze studenten bij het vinden van de juiste paden en moedigen hen aan om door te gaan met hun opleiding.

Mackenzie komt vaak in het park en nu op het Cruyff Court. Hij deelt het belang van het nieuwe Cruyff Court:

 "Het brengt meer mensen samen en zorgt voor nieuwe vriendschappen. Ik ben hier 3 dagen per week, zo’n 2-3 uur, om voetbal te spelen. Ik ben begonnen met coaching sessies voor jonge kinderen. Ik hoop een coach te worden."

Hij wijst echter ook op een uitdagingen die het Cruyff Court met zich mee brengt, zoals mensen met verkeerde bedoelingen,  die de ruimte bezoeken, en stelt dat extra beveiliging een waardevolle toevoeging zou zijn. Levi Ashton, Project Officer van de  Sheffield City Council reageert hierop dat de openbare toegang inderdaad tot uitdagingen heeft geleid, maar dat dit de tijd en inzet voor de gemeenschap meer dan waard is.

“Dit Cruyff Court is een waardevolle aanwinst voor de gemeenschap. Het heeft een bredere impact in het gebied, verhoogt de aspiraties in de gemeenschap en benut sport voor sociaal leren.”

DSCF1701