Gepubliceerd op 19 september 2024

Woensdag 18 september is het nieuwe Cruyff Court in de wijk Molenberg in Heerlen feestelijk geopend. De aanleg van het Cruyff Court is het resultaat van een succesvol burgerinitiatief, waarbij de wens voor een veilige, sportieve ontmoetingsplek onder de aandacht werd gebracht bij de gemeente.

9e53c4fd c175 42bf b867 0a20e095688d

Tijdens de opening werd een voetbaltoernooi georganiseerd waar lokaal talent het tegen elkaar opnam. Speciaal voor deze gelegenheid was de populaire straatvoetballer/influencer It's Appie aanwezig om met zijn voetbal skills en trucjes een gave show voor de kinderen neer te zetten.  

25de012f 900d 4a85 b092 70f3f13ffbb8

Groter project voor de wijk 

Het Cruyff Court is een onderdeel van een breder herontwikkelingsproject in de Molenbergwijk. Naast het voetbalveld is er een speelplek aangelegd voor kinderen tot 5 jaar, waardoor er ook ruimte is voor de allerkleinsten om veilig te spelen. Ook is er een wandel-hardlooppad aangelegd.  Daarnaast is het park opgeknapt met aandacht voor biodiversiteit door de aanplant van extra flora en het stimuleren van de fauna. Dit draagt bij aan een groenere en gezondere leefomgeving. Ook is de toegankelijkheid van het park is verbeterd. De padenstructuur is volledig aangepakt zodat het terrein nu goed toegankelijk is voor rolstoelgebruikers en mensen met een scoot mobiel.  

21b444a1 7cc8 49c8 97d5 baf734abbf3c

Wethouder Martin de Beer van Sport legt uit: “Het is belangrijk dat kinderen en jongeren dicht bij huis kunnen sporten en bewegen, maar ook dat ze leeftijdsgenoten kunnen ontmoeten. Het Cruyff Court is een veilige plek waar dat kan. Al in een vroeg stadium hebben we omwonenden, scholen en jongerenwerk betrokken. Zo is het Cruyff Court meer dan alleen een voetbalveld geworden. Het is een ruimte waar iedereen de kans krijgt om te sporten en te spelen. Om kennis te maken met saamhorigheid, om eigen talenten te ontdekken en om te ervaren hoe het is om te winnen en verliezen. Dat zijn waardevolle ervaringen voor later.” 

Axel Boomgaard van de Cruyff Foundation vult aan: ”Na een zorgvuldig onderzoek is Molenberg als locatie bevonden. De Cruyff Foundation gelooft in eigenaarschap van de wijk om het court en haar omgeving tot een succes te maken. En wat een eigenaarschap kwam er naar voren in het participatietraject. Betrokken bewoners, JENS en Heel Heerlen Beweegt denken en werken mee om er samen wat moois van te maken. Het veld is vlak voor de opening al in gebruik genomen en zoals een buurtbewoner zei: dit is de kers op de taart voor Molenberg!’’  

Bf749ad2 d376 4916 bb43 ff2ecbdd947e

Cruyff Foundation Coaches  

Twee jongerenwerkers van buurtsportorganisatie JENS worden momenteel opgeleid tot Cruyff Foundation Coaches, zij coördineren de activiteiten voor de jeugd. Bijzonder is dat ook een betrokken buurtbewoner uit Molenberg de opleiding tot Cruyff Foundation Coach gaat volgen. Hier leren coaches alles over de Cruijffiaanse visie op activatie. 

10ea8392 7c6f 4e56 9eee 83980fc379d0

Convenant sporten, bewegen en ontmoeten 

Om het plein tot een succes te maken heeft de Cruyff Foundation een convenant opgesteld met alle betrokken partijen in de buurt. Deze partijen dragen een steentje bij om te zorgen voor een aantrekkelijke en veilige plek waar veel gesport en gespeeld wordt.  

Een mooie bijdrage van a.s.r Vitality  

Verzekeringsmaatschappij a.s.r. heeft met haar programma a.s.r Vitality financieel bijgedragen aan de realisatie van dit Cruyff Court én het Cruyff Court in Gouda wat ook deze maand werd geopend.  
a.s.r. Vitality helpt deelnemers gezonde keuzes te maken door te belonen voor voldoende beweging. Door stappen te zetten of andere fysieke activiteiten te doen worden punten verdiend en doelen behaald. De beloning die daarmee verdiend wordt kon gedoneerd worden aan de Cruyff Foundation. Hiermee is deze bijdrage mogelijk gemaakt!   

03a4c6da f9dd 4113 ba82 fbe63cfcf40d