Gepubliceerd op 29 september 2024

Het pas gerenoveerde Cruyff Court Sjaak Swart in Amsterdam-Oost heeft een enorme aantrekkingskracht om te sporten en spelen! Sjaak Swart kreeg in 2018 jaar een eigen Cruyff Court ter ere van zijn 80e verjaardag. Vanwege de renovatie van het Sumatraplantsoen, moest het veld worden verplaatst. Dit moment is aangegrepen om het Cruyff Court volledig te vernieuwen en feestelijk te heropenen.

CC Sjaak Swart Sumtraplantsoen 3

Meer dan een voetbalveld

Midden in het vernieuwde Sumatraplantsoen kunnen kinderen en jongeren elkaar nu ontmoeten, sporten en spelen op Cruyff Court Sjaak Swart. Daarnaast zijn er speeltoestellen, een basketbalveld en tafeltennistafels en is er een moestuin aangelegd. Kortom, het is een veilige plek waar buurtbewoners jong en oud samenkomen

Lokale jongeren organiseren de opening

Het aanleggen van een Cruyff Court is slechts de eerste stap; ervoor zorgen dat het optimaal wordt gebruikt is stap twee. De activatie van het Cruyff Court ligt in handen van de gemeente Amsterdam, die het MDT Heroes of the Cruyff Courts-traject van de Cruyff Foundation heeft omarmd. In dit traject worden jongeren de helden van hun buurt en verbinden we hen op een duurzame manier aan onze Cruyff Courts. Zo krijgen zij de kans om een belangrijke stap richting hun toekomst te zetten. De organisatie van de opening van Cruyff Court Sjaak Swart was dan ook volledig in handen van deze lokale helden. Buurtsport coach van Amsterdam Oost, William, begeleidde de negen jongeren tijdens het MDT Heroes of the Cruyff Courts traject, naar de opening van het Court. Hij gaf hen 14 lessen. “Eerst de meiden en jongens apart en na een paar weken kwam het samen” aldus William 

WEBSITE 3

Sjaak Swart als ambassadeur voor de Cruyff foundation

De relatie tussen Sjaak Swart en Johan Cruijff was gebaseerd op wederzijds respect, zowel op als naast het veld. Via zijn rol als Cruyff Foundation ambassadeur steunt Sjaak het nalatenschap van zijn vriend en voormalig teamgenoot. Hun band is een voorbeeld van gedeelde idealen, vriendschap, en een gezamenlijke missie om een positieve impact te maken via sport. 

Sjaak Swart: In mijn tijd speelde je op straat, nu is er z’n mooi Cruyff Court, dat is toch fantastisch! Johan was mijn vriend en ik heb hem belooft de Cruyff Foundation te steunen waar ik kan. En dat doe ik graag! 

WEBSITE 4
WESBITE 2