Gelijke kansen voor álle kinderen tijdens het buitenspelen zijn helaas nog niet vanzelfsprekend, terwijl het zo belangrijk is voor hun ontwikkeling. Vandaag, op de eerste Cruyff Foundation Conference, doken we met sportprofessionals in dit belangrijke thema.
![2](https://d170bch1oco8ea.cloudfront.net/pages/cat/_992xAUTO_fit_center-center_85_none/2.png)
Dit congres is georganiseerd van het SAGE-Erasmus+ programma, mede gefinancierd door de Europese Unie, dat daarmee tot een einde komt. Partners in dit programma waren de Fundaćion Cruyff (Spanje), de de Utrecht Universiteit en IFK Göteborg (Zweden).
Momenteel ligt het percentage meiden dat dagelijks sport aanzienlijk lager dan dat van jongens: op onze eigen Cruyff Courts is dit 80% jongens t.o.v. 20% meiden. Uit onderzoek blijkt bovendien dat meiden in de puberteit kwetsbaarder zijn voor het stoppen met sporten in vergelijking met jongens. Deze trend kan op de lange termijn leiden tot een toename van fysieke en mentale gezondheidsproblemen, een vermindering van sociale contacten en een lagere productiviteit op de werkvloer.
Cruyff Foundation Conference
Vandaag was de eerste Cruyff Foundation Conference, waar we samen met sportprofessionals zochten naar oplossingen voor belangrijke vragen. Kira Toussaint was de dagvoorzitter en leidde ons door het programma. Women Win hield onder leiding van Alexandra Bozuwa een presentatie over hun aanpak voor het verbeteren van de rechten voor meiden door middel van sport, het economisch weerbaarder maken van vrouwen en filantropie mogelijk maken voor iedereen.
Ambassadeur Barbara Barend nam het stokje over met een presentatie over Hera United – de allereerste vrouwelijke profvoetbalclub van Nederland.
![3](https://d170bch1oco8ea.cloudfront.net/pages/cat/_992xAUTO_fit_center-center_85_none/3.png)
Actieve workshops
Deelnemers konden daarna kiezen uit verschillende workshops: Karlijn van den Boon en Luka Merlijn van de Anne Frank Foundation namen ons in hun interactieve workshop mee in een Fair Play-workshop om na te denken over houdingen en keuzes rondom de thema’s discriminatie en inclusie. Linda Hooijer, Jose van Rijswijk en Anne Leeflang van gemeente Apeldoorn presenteerden hun project over het creëren van inclusieve openbare ruimtes voor meiden en het willen veranderen van deze ruimtes door actief in gesprek te gaan met de meiden doelgroep, in samenwerking met HAN Universiteit. Dr. Inge Claringbould en Chris Nooij van de Universiteit Utrecht namen ons mee in hun workshop over de deelname van meiden aan straatsport van en de obstakels die zij hierbij ervaren. Axel Boomgaard en de Foundation Champions leerden ons over de toolkit die speciaal is ontwikkeld voor coaches en jeugdwerkers, die actief betrokken zouden moeten worden. De laatste 2 workshop onderdelen waren de eindresultaten van het SAGE-Erasmus+ project.
Met een berg aan nieuwe inzichten gingen de professionals weer naar huis:
- Meer vrouwelijke sportcoaches als rolmodel
- Veilige en inclusieve speelruimtes waarbij de Coach specifieke capaciteiten in moeten zetten
- Sterkere samenwerking tussen scholen & clubs en andere organisaties
- Meiden actief betrekken in het gehele proces rondom zowel inrichting van de openbare ruimte als vormgeving van programma’s/ trainingen