Gepubliceerd op 11 oktober 2024

Beiden komen uit Betondorp: Johan Cruijff en Erik Scherder, professor in de neuropsychologie. Cruijff nodigde Scherder in 2014 uit op een seminar van de Cruyff Foundation en daarna bleef het contact. Inmiddels is Erik Scherder trots ambassadeur van de Cruyff Foundation.

“Johan zei: sporten is goed voor je – en ook de hersenwetenschap toont dat aan. Op het moment dat je gaat bewegen, activeer je de hersennetwerken die belangrijk zijn om goed te kunnen plannen. Of om het goed te maken als je ruzie hebt met je vrienden. Zowel bij jongeren als ouderen verbetert de fitheid van het brein wanneer ze meer bewegen. De cognitieve functies gaan vooruit en mensen functioneren over het algemeen beter.” 

ILS 2022092104959

Dus bewegen maakt je slimmer, geconcentreerder en sneller? 

“Ja! Dat geldt ook voor kinderen met een handicap, die neigen eerder tot inactiviteit. Maar juist zij moeten bewegen, ook als dat lastig is. Als ik kinderen in een rolstoel spreek, vraag ik wel eens: kunnen jullie met die rolstoelen de bergen op? Dan zeggen ze: Ja. Dan zeg ik: En doe je dat? Nee, zeggen ze dan. Ik zeg dan: ga het doen! Als je niet kunt lopen, ga dan op een andere manier bewegen. Want elke vorm van bewegen kost inspanning. Sterker nog, als zij bewegen, kost het nóg meer inspanning. Die inspanning, dat is de beloning voor je brein.” “Als ik van A naar B loop, dan kost het misschien nul inspanning. Maar als iemand met een beperking van A naar B loopt, dan kost dat meer inspanning. En daar gaat het om, dan ben je aan het trainen! Kinderen met een handicap neigen naar minder bewegen. Omdat zij meer drempels hebben, ook persoonlijke drempels. ” 

Ilse Schaffers JCF 14 K Run 2024 Ilse 214

Hoe fitter, hoe beter?

“Recente studies laten een relatie zien tussen f itheid en de prestatie van kinderen en adolescenten op rekenen en taal. En dat heeft alles te maken met flexibiliteit in denken, en zien en begrijpen van ruimtelijke relaties. Wat mij heel erg aanspreekt, is dat juist Johan een pleidooi hield voor kinderen met een handicap. Want die staan er vaak naast, die vallen erbuiten. Hun idee is: maar ik kan toch niet goed bewegen. En dat is nou juist niet wat je moet zeggen, want dan blijft hun ontwikkeling achter.” “Kijk, daar heeft de Cruyff Foundation gewoon honderd procent gelijk in. Op het moment dat jij weer begint te bewegen, ook met een handicap, en denkt: ik wist helemaal niet dat ik mee kon voetballen bijvoorbeeld. Of als je met krukken loopt. Maar je kunt het wel en je scoort ook nog. Dat geeft natuurlijk een heel ander zelfbeeld. Dat geeft zelfvertrouwen. Dat je denkt: oh, dan kan ik misschien op school ook nog wel een stap maken. Of als je later groter bent.”