Gepubliceerd op 3 september 2024

Johan Cruijff zei ooit: “Er zijn genoeg mensen die ergens achter willen gaan staan. Maar soms heb je mensen nodig die ergens vóór willen gaan staan.” Wij, meer dan 40 Nederlandse goede doelen, gaan staan vóór de steun van loterijen en hun bijdrage aan het werk dat wij dag-in-dag-uit voor de samenleving doen. Echter, deze steun van loterijen is in gevaar.

Het kabinet is van plan om de kansspelbelasting generiek te verhogen van 30,5 naar 37,8 procent. Daarmee raakt deze maatregel direct het totaal aan schenkingen van loterijen aan goede doelen, wat grote gevolgen heeft voor het belangrijke werk van Nederlandse goede doelen.

Goede doelen vervullen een cruciale rol in onze samenleving. Dagelijks zetten we ons onvermoeibaar in voor een mooier, gezonder en sportiever Nederland. We zetten ons in voor zieke kinderen, beschermen en herstellen natuur, stimuleren amateursport en gehandicaptensport, ondersteunen vele vormen van cultuur, bezorgen eenzame ouderen een leuke dag en helpen gezinnen die het minder breed hebben met voedselpakketten. Loterijen maken dit mogelijk. Met deze bijdrage kunnen wij – als Cruyff Foundation - sport voor kinderen met een handicap toegankelijker maken en beweging in de wijk stimuleren. De jaarlijkse schenkingen van 600 miljoen euro vanuit loterijen vormen een belangrijke financiële basis voor goede doelen. Zonder deze goede doelen zou Nederland er heel anders uitzien. 

De online gokmarkt is in 2021 gelegaliseerd door de overheid. Mooi, zou je denken. Niet echt, want deze legalisering heeft een keerzijde: meer mensen zijn juist begonnen met gokken wat helaas resulteert in meer gokverslaafden, vooral onder jongeren. En dat is zeer zorgelijk. En om dat te keren, wil de overheid de kansspelbelasting verhogen. Gokverslaving bestrijden is belangrijk, daar staan we ook achter. Maar de generieke verhoging van de kansspelbelasting zoals het kabinet voorstelt, heeft ook onnodig negatieve gevolgen. 

Goede doelen die een deel van hun opbrengsten uit risicoarme loterijen ontvangen, worden hierdoor namelijk keihard getroffen. En dat betekent minder geld voor sport, medische ontwikkelingen, natuur en bestrijding van armoede. Loterijen hebben volgens de  Kansspelautoriteit, anders dan online casino’s, géén aantoonbaar verband met kansspelverslaving en zijn daardoor risicoarm. Waar de eerstvolgende straatprijs pas volgende maand wordt getrokken, kun je bij online spelletjes overal, elk moment gokken en je verlies proberen terug te winnen. Met alle gevolgen van dien.

‘Burgerkracht’ en ‘noaberschap’ zijn de toverwoorden van het nieuwe kabinet, maar in werkelijkheid komen deze vaak pas echt tot hun recht met de steun van professionele organisaties. Deze organisaties - vaak gesteund door loterijen - bieden structuur en voldoen aan talloze regels om hun werk te kunnen doen. Goede doelen helpen daar waar de overheid en de markt soms tekortschieten. 

Daarom roepen wij het kabinet op om bij een verhoging van de kansspelbelasting onderscheid te maken tussen de risicoarme loterijen en risicovolle (online) kansspelen. Loterijen worden daarmee uitgezonderd van een generieke verhoging van de kansspelbelasting. Want met een algehele verhoging van de kansspelbelasting lopen we het onnodige risico dat het waardevolle werk van goede doelen onder druk komt te staan. En dat is een gok die we niet zouden moeten willen wagen. Daar staan wij voor.

 

Niels Meijer, Johan Cruyff Foundation      

 

Dit opiniestuk is vandaag (03/09) geplaatst in het Algemeen Dagblad.

Alzheimer Nederland Gerjoke Wilmink
Anne Frank Stichting Ronald Leopold 
BrandwondenstichtingRob Baardse
Centrum Kinderhandel en Mensenhandel  Frank Noteboom
Diabetes FondsDiena Halbertsma
EpilepsieNLJoost Wijnhoud
Esther Vergeer Foundation  Marie-Louise Lemmen-Gertner
FierAnne van Lammeren en Anke van Dijke
Fonds Gehandicaptensport  Nike Boor
Giovanni van Bronckhorst FoundationJacqueline Jonkhart
Hartstichting Hans Snijder
Het Gehandicapte Kind         Henk-Willem Laan
Het Vergeten KindMargot Ende - van den Broek
Hulphond Nederland Lucie Wigboldus
HumanitasJerzy Soetekouw
Jantje BetonPauline van der Loo
Jeugdfonds Sport & Cultuur Petra Bosman
Joods Cultureel Kwartier      Emile Schrijver en Liesbeth Bijvoet
KinderpostzegelsSofie Vriends
KWF KankerbestrijdingDorine Manson
LongfondsKároly Illy
Maag Lever Darm Stichting  Mariël Croon
Maatschappelijke Alliantie   Dave Ensberg-Kleijkers
MauritshuisMartine Gosselink
Museum Plus BusDieuwertje Tromp
Nationaal OuderenfondsKirsten Andres
Nationale Vereniging de ZonnebloemMarc Damen
Naturalis Biodiversity CenterEdwin van Huis
NatuurmonumentenPim van der Feltz
NierstichtingTom Oostrom
OogfondsMeta Neeleman
ParkinsonNLAdse Jelles
Prinses Beatrix SpierfondsEllen Sterrenburg
RVVBDaniel Klijn
Sam& voor alle KinderenBarbara Bakker
Scouting Nederland   Fedde Boersma
Stichting ALS NederlandLimore Noach
Stichting de NoordzeeEwout van Galen
Stichting LeergeldGaby van den Biggelaar
Stichting Life Goals NederlandHenk Dijkstra 
WaddenverenigingWouter van der Heij
WWFJelle de Jong
Yvonne van Gennip Talent FondsYvonne van Gennip