Gepubliceerd op 13 september 2024

Nu 3x3 basketbal booming is, komen de Creative Basketball Courts van de Cruyff Foundation precies op het juiste moment! Gisteren werd het nieuwste veld geopend in Amsterdam- Noord. Dit artistieke sportveld is gerealiseerd door het getalenteerde kunstenaarsduo Shon Price en Joram Roukes.

1 A AMSTERDAM

Deze Amsterdamse opening is een eerbetoon aan de vier prachtige Basketball Courts die de Cruyff Foundation gelopen zomer heeft gecreëerd in Tilburg, Weesp, Apeldoorn en Amsterdam. Tijdens de feestelijke opening werd er volop gebasketbald en verzorgde 3x3 Unites voor een spectaculaire clinic waar Amsterdamse kinderen enthousiast aan deelnamen. 

2 AMSTERDAM

Een divers sportaanbod is must! 

De Cruyff Foundation is vooral bekend om haar Cruyff Courts. Dit zijn multifunctionele sportvelden met programmering, waar naast voetbal nu ook al vaak andere sportfaciliteiten zoals een calisthenics-opstelling of dansvloer aanwezig zijn. Per locatie wordt er samen met de gemeente en andere stakeholders naar de behoeften van buurtbewoners gekeken. Nu zijn er dus ook 3x3 Creative Basketball Courts geopend, waar iedereen vrijblijvend kan komen om te basketballen. 

Niels Meijer - CEO van de Cruyff Foundation - legt uit waarom dit zo belangrijk is: “Kinderen en jongeren hebben niet alleen interesse in voetbal, ze willen verschillende sporten ontdekken. Met de 3x3 Creative Basketball Courts bereiken en ontwikkelen we meer kinderen en jongeren. Deze serie van vier basketbalveld in Amsterdam, Weesp, Tilburg en Apeldoorn zijn bijna allemaal naast Cruyff Courts, geplaatst die er al lagen. Een waardevolle toevoeging!”

5 WEESP 1

Uniek design met link naar Johan Cruijff 

Het design van de nieuwe veldjes is uniek! Op elk Basketball Court is het gezicht van Johan Cruijff en zijn iconische nummer 14 op een innovatieve manier tot leven gebracht. De vintage-geïnspireerde kleuren en typografie, die teruggrijpen op de jaren '70 maken elk court een eerbetoon aan Johan’s legendarische carrière en maatschappelijke nalatenschap. 

3X3 basketbal is booming! 

De urban sport, 3X3 Basketball, is een variant op het reguliere basketbal. Het spel 3X3 Basketball heeft 1 basket en 2 teams met elk 3 spelers in het veld. Vandaar ook de naam. 3x3 Basketball wint aan terrein mede door de gewonnen gouden medailles door Jan Driessen, Dimeo van der Horst, Arvin Slagter en Worthy de Jong tijdens de Olympische Spelen in Parijs! 

3 TILBURG

Alleen kan je niets… 

3x3 Unites, de Nederlandse Basketball Bond en de Cruyff Foundation werken samen om basketbal breed toegankelijk te maken. Waarbij ook veel aandacht is voor rolstoelbasketbal. Voor de realisatie van deze velden is ook nauw samengewerkt met de gemeente Amsterdam, gemeente Tilburg, Gemeente Weesp en de gemeente Apeldoorn. 

De vier Creative Basketball Courts zijn mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van de vriendenloterij én donaties verkregen tijdens ons Koken met een Doel Gala. 

Shon Price en Joram Roukes Dream Courts Artists 2