Gepubliceerd op 2 september 2024

Vanavond was een bijzondere avond in het Nederlands voetbal. Niet alleen sloot de transfermarkt, ook werden de Johan Cruijff Talenten van het Jaar bekendgemaakt! Dit betekent dat er weer twee nieuwe Cruyff Courts gerealiseerd gaan worden voor kinderen en jongeren om te sporten en spelen. Dat worden… Cruyff Court Lily Yohannes én Cruyff Court Johan Bakayoko.

De 21-jarige Johan Bakayoko (PSV) en 17-jarige Lily Yohannes (Ajax) hebben afgelopen seizoen laten zien hoe veelbelovend zij zijn. Het is dan ook volkomen logisch dat zij vanavond, tijdens de Eredivisie Awards, in de prijzen vielen. Bakayoko ontving de prijs uit handen van zijn vriend en ploeggenoot Isaac Babadi. Lily kon helaas niet aanwezig zijn, maar ontving de prijs al eerder van Cruyff Foundation ambassadeur Frank Rijkaard. Hij verraste haar op zijn eigen Cruyff Court met de trofee. 

20240827 LILY Fotograaf Emma Pot 7 VI03064 Socials

Cruyff Courts: een plek voor de volgende generatie

De Johan Cruijff Prijs wordt als sinds 2003 uitgereikt aan het Talent van het Jaar. Met deze prijs wilde Johan Cruijff jonge voetballers een duwtje in de richting van een nog betere toekomst geven en hen helpen iets te doen op maatschappelijk vlak. 

Bakayoko krijgt van de Cruyff Foundation en de VriendenLoterij de mogelijkheid voor een Cruyff Court dat naar hem vernoemd wordt. Ook Lily Yohannes krijgt deze mogelijkheid van de Cruyff Foundation, zij vertelde hierover: “Ik vind het echt een enorme eer dat ik ben verkozen tot Talent van het Jaar. Ik hoop dat veel jongens en meiden op mijn Cruyff Court komen voetballen.”

Johan Bakayoko vertelt trots: “Alle jonge kinderen kijken naar wat er in de Eredivisie gebeurt en proberen dat later na te doen op het Cruyff Court. Als ik er eentje mag inrichten met mijn naam dan is dat prachtig.”

Eredivisie Awards2024 Perswand LR 8100

Dat is waar het allemaal begint: idolen als Lily en Johan zien shinen en met hen in gedachten lekker spelen en beter worden. De komende periode zullen we in nauw overleg de precieze locatie van de Cruyff Courts vaststellen.

De talenten

Bakayoko kende een sterk seizoen met PSV, waarin hij in 33 eredivisiewedstrijden 12 doelpunten maakte en 9 assists gaf. Hij werd driemaal uitgeroepen tot Johan Cruijff Talent van de Maand (oktober, november en april).

Lily Yohannes is op haar 17e al een vaste waarde in het eerste elftal van Ajax. In haar debuutseizoen speelde ze 31 officiële wedstrijden, waarin ze vijf doelpunten maakte en acht assists gaf. Ze was daarmee de meest betrokken aangever binnen het team.

Oeuvre Award voor Edwin van der Sar

Naast de prijs voor de Talenten van het Jaar was er nog een bijzonder moment deze avond. De Eredivisie Oeuvre Award, een eerbetoon aan personen die van grote waarde zijn geweest voor het Nederlandse voetbal, werd uitgereikt aan niemand minder dan ons bestuurslid: Edwin van der Sar.

Gefeliciteerd allemaal!

 

Fotocredits: ESPN