Cruyff Foundation Conference

Johan Cruyff Foundation Conference 2025: Faciliteren van de participatie van meiden in de openbare ruimte. Doe mee op 11 februari in Utrecht!

Momenteel is het percentage meisjes dat elke dag sport of op straat sport/speelt aanzienlijk lager dan dat van jongens. Bovendien wijst onderzoek uit dat meisjes in de puberteit kwetsbaarder zijn voor het stoppen met sporten in vergelijking met jongens. Deze trend van stoppen leidt op de lange termijn tot meer fysieke en mentale gezondheidsproblemen, minder sociale contacten en een lagere productiviteit op de werkvloer.

"The difference between a broken community and a thriving one is the presence of women who are valued." - Michelle Obama

De eerste Johan Cruyff Foundation Conference wil de volgende vragen onderzoeken en discussies stimuleren die leiden tot duurzame oplossingen:   

  • Waarom is de participatiegraad van meisjes in de openbare ruimte lager dan die van jongens? 
  • Wat maakt meisjes in de puberteit gevoeliger voor het stoppen met sporten? 
  • Welke belemmeringen ervaren meisjes die hun deelname belemmeren? 
  • Welke initiatieven bestaan ​​er om de lagere participatiegraad en het aantal schooluitvallers aan te pakken? 
  • Welke succesvolle programmafactoren en best practices kunnen worden geïdentificeerd en welke structurele oplossingen kunnen worden geïmplementeerd voor impact op de lange termijn?
  • Wij brengen professionals, beleidsmakers, coaches en andere belanghebbenden in de openbare ruimte samen om deze kwesties aan te pakken. 

Het is nu tijd om te handelen! We moeten gendergelijkheid in straatsporten promoten en ervoor zorgen dat alle kinderen gelijke kansen hebben om deel te nemen, waarbij we de dringende noodzaak benadrukken om de genderongelijkheid op dit gebied aan te pakken. 

Doe mee en maak het verschil

Deze Cruyff Foundation Conference is meer dan alleen een evenement. Het is een oproep tot actie voor iedereen die gelooft in het creëren van ruimte voor diversiteit, gelijkheid en inclusie, zodat iedereen zich betrokken voelt. Mis deze kans niet om geïnspireerd te raken door topexperts en professionals, netwerk met je collega's en hoor over best practices uit het veld. 

Mochten er nog vragen zijn, dan kunt u contact opnemen met:  
cruyffcourts@cruyff-foundation.org

Mis het niet en registreer nu. 

Programma 11 februari

  • Tijd: 09:30 - 14:00 uur 
  • Locatie: Academiegebouw Utrecht (Academische Afdeling), Domplein 29, Nederland 
  • Het evenement omvat keynotes, workshops, een paneldiscussie met experts en een lunch
9:30- 09:45 Welkomswoord met koffie 
09:45- 10:00 Finalisatie Erasmus+ programma 
10:00- 10:30 Toespraak 1
10:30- 11:00 Toespraak 2 
11:00- 11:15 Koffiepauze
11:15- 12:00 Workshop ronde 1 
12:05- 12:35 Workshop ronde 2 
12:40- 13:15 Panel discussie 
13:15- 14:00 Netwerklunch

Anouk is voormalig profvoetbalster bij Bristol Academy, FC Utrecht, Arsenal FC en AFC Ajax. Daarnaast is ze afgestudeerd als PE-professional en is ze nu zelfstandig ondernemer bij Anoukhoogendijk.com. Hoewel Anouk gestopt is met voetballen, speelt de sport nog steeds een rol in haar leven. Ze is vaste analist bij Veronica tijdens de wedstrijden van OranjeLeeuwinnen (Nederlands vrouwenelftal). Ook is ze als voetbalexpert te gast bij tv-programma's. Anouk gebruikt haar ervaringen om mensen te motiveren en inspireren. Zo geeft ze lezingen en clinics bij bedrijven en evenementen. Topsport en het bedrijfsleven hebben verrassend veel met elkaar gemeen." 

 

Elk meisje en elke vrouw oefent haar rechten uit. Women Win steunt alle meisjes en vrouwen, en met name degenen uit minderheids- en ondervertegenwoordigde gemeenschappen zoals zwarte, inheemse, mestiza's, gekleurde mensen en LGBTQI+. Women Win steunt een wereldwijd netwerk van organisaties via drie hoofdinitiatieven gericht op meisjesrechten via sport, economische veerkracht van vrouwen en democratisering van filantropie. Blijf verkennen om meer te weten te komen over hoe wij werken.

Tijdens deze workshop bespreken Dr. Inge Claringbould en Chris Noij, MSc. van de Universiteit Utrecht, de deelname van meisjes aan straatsporten. Ze presenteren de resultaten van hun rapport "Street Sport for Gender Equality" en laten zien welke barrières meisjes tegenkomen als ze geïnteresseerd zijn in straatsporten. In een interactieve sessie gaan ze in op de rol van significant others'' zoals ouders, jongens en rolmodellen in de deelname van meisjes aan sport. Hoe moedigen ze meisjes aan of belemmeren ze hen om deel te nemen? En wat kan er gedaan worden om de weg vrij te maken voor een grotere deelname van meisjes aan straatsporten? 

Fairplay: Voetballers krijgen vaak te maken met kwetsende en discriminerende opmerkingen. Hoe kunnen ze hiermee omgaan? De Fair Play-workshop moedigt jongeren aan om na te denken over hun houding en keuzes. In de workshop worden deelnemers geconfronteerd met verschillende vormen van discriminatie, zowel op als buiten het veld. Dit proces stelt hen in staat om samen te werken aan het bevorderen van respect, sportiviteit en inclusie. 

Linda Hooijer, Jose van Rijswijk en Anne Leeflang presenteren hun project over het creëren van inclusieve openbare ruimtes voor tienermeisjes. Onderzoek toont aan dat de huidige openbare ruimtes vaak niet aan hun behoeften voldoen. De gemeente Apeldoorn wil dit in samenwerking met de HAN veranderen. We delen onze methoden, bevindingen en bespreken een concreet voorbeeld van Matenpark. We kijken ernaar uit om te horen hoe u met meisjes omgaat in de openbare ruimte. Laten we onze gemeenschappen gastvrij maken voor iedereen!

Deze workshop zal de resultaten en uitkomsten van het Street Sports for Gender Equality (SAGE) Project laten zien. Als onderdeel van het project is er een toolkit ontwikkeld voor coaches en jeugdwerkers om de deelname van meisjes aan sport te vergemakkelijken. Tijdens de workshop zal de toolkit die succesvol in de praktijk is geïmplementeerd, gepresenteerd worden. Je leert hoe de toolkit gebruikt kan worden om dit vervolgens zelf te kunnen doen. 

Undefined

Deze conferentie presenteert de resultaten en uitkomsten van het Street Sports for Gender Equality (SAGE) Project, dat medegefinancierd wordt door de Europese Unie. Als onderdeel van het Erasmus+ programma, streeft het SAGE Project ernaar om gendergelijkheid te bevorderen in informele straatsporten. Het richt zich op het vergroten van het bewustzijn van bestaande ongelijkheden onder jeugdwerkers, jongeren en organisaties, het vergroten van hun begrip van de oorzaken van deze ongelijkheden en het uitrusten van hen om gerelateerde uitdagingen aan te pakken. Daarnaast heeft het project geleid tot de ontwikkeling van een toolkit voor coaches en jeugdwerkers, ontworpen om een ​​positieve impact op jongeren te creëren.