Cruyff Foundation Conference 2025

Op 11 februari vond de eerste Cruyff Foundation Conference plaats in Utrecht!

Thema: Meer meiden in de openbare ruimte laten participeren. 

Momenteel ligt het percentage meiden dat dagelijks sport aanzienlijk lager dan dat van jongens. Uit onderzoek blijkt bovendien dat meiden in de puberteit kwetsbaarder zijn voor het stoppen met sporten in vergelijking met jongens. Deze trend kan op de lange termijn leiden tot een toename van fysieke en mentale gezondheidsproblemen, een vermindering van sociale contacten en een lagere productiviteit op de werkvloer.

"The difference between a broken community and a thriving one is the presence of women who are valued." - Michelle Obama

Tijdens de eerste Cruyff Foundation Conference zochten we samen naar oplossingen voor belangrijke vragen zoals:

  • Waarom doen meiden minder mee in de openbare ruimte dan jongens?
  • Waarom stoppen meiden in de puberteit sneller met sporten?
  • Welke obstakels ervaren meiden?
  • Welke initiatieven zijn er om dit probleem en schooluitval aan te pakken?
  • Wat zijn succesvolle voorbeelden en structurele oplossingen voor een blijvende impact?

We brachten professionals, beleidsmakers, coaches en andere betrokkenen samen om deze uitdagingen aan te pakken.

Het is tijd om in actie te komen! We moeten gelijke kansen creëren in straatsporten en ervoor zorgen dat álle kinderen kunnen meedoen.

Maak het verschil!

De Cruyff Foundation Conference is meer dan een evenement – het is een oproep om samen te werken aan diversiteit, gelijkheid en inclusie. We willen een wereld creëren waarin iedereen zich welkom voelt.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op via:
cruyffcourts@cruyff-foundation.org

Anouk Hoogendijk is een voormalig profvoetbalster die speelde voor Bristol Academy, FC Utrecht, Arsenal FC en AFC Ajax. Naast haar indrukwekkende voetbalcarrière heeft ze een diploma als PE-professional en runt ze nu haar eigen bedrijf, Anoukhoogendijk.com.

Hoewel Anouk niet meer actief voetbalt, speelt sport nog altijd een belangrijke rol in haar leven. Ze is vaste analist bij Veronica tijdens wedstrijden van de OranjeLeeuwinnen en verschijnt regelmatig als voetbalexpert in tv-programma’s.

Anouk zet haar ervaringen in om anderen te motiveren en inspireren. Ze geeft lezingen en clinics bij bedrijven en evenementen en laat zien hoe topsport en het bedrijfsleven verrassend veel gemeen hebben.

 

Women Win zet zich in voor alle meiden en vrouwen. Met speciale aandacht voor gemeenschappen die vaak minder zichtbaar zijn, zoals zwarte, inheemse, mestiza’s, mensen van kleur en LGBTQI+.

Women Win ondersteunt een wereldwijd netwerk van organisaties via drie initiatieven:

  • Het verbeteren van de rechten voor meiden door middel van sport
  • Vrouwen economisch weerbaarder maken
  • Filantropie mogelijk maken voor iedereen

Ontdek meer over de aanpak van Women Win tijdens de presentatie van Alexandra Bozuwa. 

 

Over Alexandra Bozuwa

Alex begon in februari 2023 als stagiair bij Women Win binnen het LEAP-team. Ze woont in Amsterdam en studeert Social Policy and Public Health aan de Universiteit Utrecht.

Voor haar tijd bij Women Win werkte Alex meerdere jaren in Zuid-Afrika en Malawi bij de NGO Grassroot Soccer. Daar hielp ze organisaties wereldwijd met het inzetten van spel om jongeren voor te lichten over seksuele gezondheid, hiv en andere belangrijke levensvaardigheden.

Tijdens haar stage bij Women Win wil Alex zich blijven inzetten voor de rechten van vrouwen en meisjes en laten zien hoe krachtig spel kan zijn.

 

Barbara Barend is Nederlandse televisiepresentator, journalist en presentator. Ze is medeoprichter en mede-eigenaar van Hera United, de allereerste vrouwelijke profvoetbalclub van Nederland, en oprichter van Project Comeback. Met Project Comeback inspireren sporters jongeren om mentale problemen te overwinnen en moedigen ze hen aan om open te zijn over mentale gezondheid. Daarnaast is ze de oprichter van Ik ben V, een beweging die stelt dat gender niet mag bepalen welke kansen je krijgt op het voetbalveld.

Tijdens deze workshop bespreken Dr. Inge Claringbould en Chris Noij, Master of Science van de Universiteit Utrecht, hoe meiden deelnemen aan straatsporten. Ze delen inzichten uit hun rapport "Street Sport for Gender Equality" en vertellen de obstakels die meiden ervaren wanneer ze willen meedoen. In een interactieve sessie gaan zij in op de invloed van de omgeving, zoals ouders, jongens en rolmodellen. Hoe kunnen zij meiden stimuleren of juist ontmoedigen om deel te nemen? En wat is er nodig om de drempels weg te nemen en meer meiden aan straatsporten te laten meedoen?

Fairplay: Voetballers krijgen regelmatig te maken met kwetsende en discriminerende opmerkingen. Hoe kun je hier het beste mee omgaan? In de Fair Play-workshop worden jullie uitgedaagd om na te denken over hun houding en keuzes. Ze krijgen voorbeelden van discriminatie te zien, zowel op het veld als daarbuiten. Samen werken de deelnemers aan manieren om respect, sportiviteit en inclusie te bevorderen.

Linda Hooijer, Jose van Rijswijk en Anne Leeflang presenteren hun project over het creëren van inclusieve openbare ruimtes voor meiden. Onderzoek toont aan dat de huidige openbare ruimtes vaak niet aan hun behoeften voldoen. De gemeente Apeldoorn wil dit in samenwerking met de HAN Universiteit veranderen. Tijdens de presentatie bespreken zij hun aanpak, onderzoeksresultaten en een concreet voorbeeld uit Matenpark. Daarnaast horen ze graag hoe jullie meiden betrekken in openbare ruimtes. Laten we samen werken aan omgevingen waar iedereen zich welkom voelt!

In deze workshop delen we de resultaten van het SAGE-project en laten we zien hoe de deelname van meiden aan sport kan worden vergroot. Een belangrijk onderdeel van het project is een toolkit, speciaal ontwikkeld voor coaches en jeugdwerkers. Deze toolkit helpt hen om meiden beter te begeleiden en te motiveren. Tijdens de workshop ontdek je hoe deze succesvolle toolkit werkt en hoe je hem zelf kunt gebruiken in de praktijk.

Logo banner Conference

Deze conferentie presenteert de resultaten en uitkomsten van het Street Sports for Gender Equality (SAGE) Project, dat medegefinancierd wordt door de Europese Unie. Als onderdeel van het Erasmus+ programma, streeft het SAGE Project ernaar om gendergelijkheid te bevorderen in informele straatsporten. Het richt zich op het vergroten van het bewustzijn van bestaande ongelijkheden onder jeugdwerkers, jongeren en organisaties, het vergroten van hun begrip van de oorzaken van deze ongelijkheden en hen te helpen bij het aanpakken van deze problemen. Daarnaast heeft het project geleid tot de ontwikkeling van een toolkit voor coaches en jeugdwerkers, ontworpen om een ​​positieve impact op jongeren te creëren.